Bitcoin Blok Boyutu ve Madencilik Zorluğu Rekor Kırdı

Bitcoin Blok Boyutu ve Madencilik Zorluğu Rekor Kırdı

Blok Boyutu Artışının Önemi
  • Haber Merkezi
  • 4.03.2024 - 09:27
  • Güncelleme : 4.03.2024 - 09:27
Sosyal Medya'da Paylaş
Bitcoin ağı, tarihin en büyük blok boyutlarından birini kaydederek 3.97 MB’a ulaştı. Bu rekor, Marathon’un Slipstream hizmeti sayesinde elde edildi ve daha önceki 3.9 MB’lık rekoru geride bıraktı. Runestone AirDrop ile ilgili büyük bir resim yazısını içeren tek bir işlem, bu artışın başlıca sebebi olarak gösteriliyor.

Blok Boyutu Artışının Önemi

Bitcoin’in blok boyutu, bir zamanlar 36 MB’a kadar işlem içerebilirken, 2010’da Satoshi Nakamoto tarafından 1 MB’a indirildi. Spam ve DOS saldırılarını önlemek amacıyla yapılan bu azaltma sonrası, blokların hızla dolması nedeniyle blok boyutunun artırılması ihtiyacı doğdu ve SegWit ile 4 MB’a çıkartıldı. Blok boyutunun artırılması, düşük işlem ücretleri ve hızlı işlemlerle işlem kapasitesini artırabilir ancak bazı uzmanlar bu artışın merkeziyetçilik ve güvenlik sorunları yaratabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.

Madencilik Zorluğu Rekor Seviyede

Blok boyutu rekoru, madencilik zorluğunun da 81 trilyon seviyesine çıkmasıyla aynı döneme denk geliyor. Ağın hash rate’i 562.89 EH/s’ye ulaşmış durumda ve bu artışın, 10 dakikalık hedef blok süresini korumak için ağın ayarlamalar yapmasına neden oluyor. Blok ödülü yarılanmasının iki ay içinde gerçekleşecek olması madencilik zorluğunda daha fazla artışın beklendiğini gösteriyor.

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN HABERLERİ