10 Yıllık Spot Bitcoin ETF Macerası! SEC 2024’te Onay Verecek Mi?

10 Yıllık Spot Bitcoin ETF Macerası! SEC 2024’te Onay Verecek Mi?

2013 yılı Temmuz ayında ilk Spot Bitcoin ETF başvurusu Gemini kurucuları tarafından yapılmıştı.
  • Haber Merkezi
  • 16.08.2023 - 09:45
  • Güncelleme : 16.08.2023 - 09:45
Sosyal Medya'da Paylaş
Spot Bitcoin ETF yaklaşık 10 yıllık geçmişiyle ABD’de henüz onay alamadı. Üstelik son karar da erteleme yönündeydi. SEC bugüne kadar spot ETF başvuruları için hep erteleme ve ret kararları aldı. Bunun arkasındaki temel gerekçeyse Bitcoin’in yüksek volatiliteye sahip fiyatı ve yatırımcıları koruma endişesi.

Spot Bitcoin ETF Onayı

SEC spot Bitcoin ETF başvurularını yatırımcı endişeleri nedeniyle reddederken 2021 yılında vadeli ETF onayını verdi. Bunun ardından ortaya enteresan bir tezat çıktı. Spot fiyata bağımlı vadeli ETF borsada işlem görebiliyorsa neden spot ETF onaylanmıyor? Hatta 2x kaldıraçlı BTC ETF’leri bile onaylanırken yüzde 50 daha az riskli spot ETF neden onaylanmıyor? Grayscale bunu sormak için GBTC’nin Tröst’ten ETF’e dönüşümünü reddeden SEC’e dava açtı.

BlackRock, SEC hattında kripto ETF başvuruları olan birçok firmadan biri. CEO Cathie Wood yönetimindeki ARK Invest, ARK 21Shares spot Bitcoin ETF’sini Mayıs 2023’te listelemek için başvuruda bulundu ve 11 Ağustos’ta SEC’ten en son ertelemeyi aldı ve düzenleyici teklifi kamu yorumlarına açarken son tarihi 21 gün daha geriye çekti. SEC yönergeleri uyarınca federal düzenleyici, ETF başvurularını Federal Sicil’deki ilk dosyalamadan itibaren 240 güne kadar (kamu yorumuna açarak veya başka bir şekilde) erteleme yetkisine sahiptir. Buna rağmen SEC, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki hiçbir firmanın spot Bitcoin ETF teklifini onaylamadı ve BTC vadeli işlemlerine bağlı yatırım araçlarını yalnızca Ekim 2021’de kabul etmeye başladı.

10 Yıllık Spot Bitcoin ETF Macerası

Gemini‘nin kurucu ortakları Cameron ve Tyler Winklevoss, birçok düzenleyicinin kripto para birimlerini bile anlamadığı dönemde Temmuz 2013’te ilk ETF başvurusunu yapmıştı. SEC nihayetinde başvuruyu bugün olduğu gibi reddetti ve 10 macera böylece başlamış oldu.

Haziran ayında kaldıraçlı bir Bitcoin vadeli işlem ETF’sinin listelenmesinin arkasındaki firma olan Volatility Shares’in kurucu ortağı ve baş yatırım sorumlusu Stuart Barton, SEC ile başvuru sürecinin karşılıklı müzakereleri içerdiğini söyledi.

Ayrıca şunları söyledi;

“Büyük şirketler yıllardır aynı şeyi yapıyorlar. Evet, yeni başvurular, yeni dosyalar var… tartışmayı gerçekten ilerletmediler. ETF başvuru süreci SEC’i inanılmaz derecede güçlü bir konuma getiriyor. Gensler’in bu konuda büyük bir etkisi var; komisyonun siyasi yapısı bunu kesinlikle etkiliyor.”

Peki bu macera daha ne kadar devam edecek? Önümüzdeki iki yol var. Ya Ocak-Mart aylarındaki son tarihlerde SEC onay verdiğini açıklayacak. Ya da 2024 Kasım ayındaki ABD Başkanlık seçiminin ardından Cumhuriyetçilerin seçimleri kazanıp SEC başkanını değiştirmesini bekleyeceğiz. Demokratlar içinde kripto karşıtları fazla ancak Cumhuriyetçilerde durum tam tersi görünüyor. Hatırlarsanız son borç tavanı görüşmelerinde Cumhuriyetçiler Biden’ın ekibine “kriptoya ağır vergi” düzenlemesini zorla kaldırtmıştı.

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN HABERLERİ