Fed'in faiz indirimi spekülasyonları sürerken dolar sabit kaldı

Fed'in faiz indirimi spekülasyonları sürerken dolar sabit kaldı

Fed'in Haziran ayında faiz indirimine gitme olasılığını %65 olarak görüyor
  • Haber Merkezi
  • 1.03.2024 - 09:49
  • Güncelleme : 1.03.2024 - 09:49
Sosyal Medya'da Paylaş

ABD doları, ABD enflasyonunun devam ettiğini ancak kademeli olarak azaldığını gösteren ve Federal Rezerv'in Haziran ayında faiz indirimlerini değerlendirebileceğini düşündüren bir raporun ardından Cuma günü sabit kaldı. Eş zamanlı olarak Japon yeni zayıflayarak dolar karşısında 150 seviyesine geri döndü.

Bitcoin'in önemli yükselişi durakladı ve iki yılı aşkın bir süredir en yüksek değerine yakın olan ve tüm zamanların zirvesine yaklaşan 61.622 $'dan işlem gördü. Kripto para Şubat ayında %45'lik bir artış yaşayarak üç yılı aşkın bir süredir aylık bazda en büyük yükselişini kaydetti. Bu artış, bu yıl Amerika Birleşik Devletleri'nde yeni onaylanan ve piyasaya sürülen borsa yatırım fonlarına sermaye akışıyla desteklendi.

Doların diğer altı para biriminden oluşan bir sepet karşısındaki gücünü ölçen dolar endeksi, enflasyon verilerinin ardından yaşadığı dalgalanmanın ardından 104,11 seviyesine yerleşti. Ocak ayı enflasyon rakamları tahminlere paralel gelirken, yıllık enflasyon oranı son üç yılın en düşük seviyesine geriledi.

Commonwealth Bank of Australia stratejistleri enflasyon verilerini yorumlarken, aylık değişkenliğe dikkat çekti ve Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) hala sıkışık olan işgücü piyasasında faiz oranlarını normalleştirme konusunda dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Son dönemdeki güçlü ekonomik göstergeler ve kalıcı enflasyon raporları, yatırımcıların Fed'in gevşeme döngüsünü başlatma zamanlamasına ilişkin beklentilerini yeniden değerlendirmelerine yol açtı ve Haziran ayı artık daha olası görünüyor. CME FedWatch aracına göre, piyasa Fed'in Haziran ayında faiz indirimine gitme olasılığını %65 olarak görüyor ki bu da Mart ayının muhtemel başlangıç olarak görüldüğü yılbaşına kıyasla önemli bir değişim.

Yatırımcılar şimdi bu yıl 82 baz puanlık faiz indirimi bekliyor ki bu rakam Fed'in 75 baz puanlık gevşeme projeksiyonuna daha uygun ve yılın başında beklenen 150 baz puanın oldukça altında.

ABD merkez bankacıları, geçen ay fiyat baskılarında bir toparlanma olduğunu gösteren son verileri bir kenara bırakarak, yılın ilerleyen dönemlerinde faiz indirimlerinin hızını belirleyeceğine inandıkları enflasyondaki genel ilerlemeye odaklanıyor. Atlanta Federal Rezerv Bankası Başkanı Raphael Bostic, önümüzdeki yolun "inişli çıkışlı" olmasını beklediğini ifade etti.

Perşembe günü anlık bir güç artışı yaşayan yen, Japon yetkililerin potansiyel müdahalesine ilişkin endişeleri artıran bir seviye olan dolar başına 150 aralığına geri döndü. Cuma günü yen %0,19 düşüşle dolar başına 150,27 seviyesine geriledi. Bir önceki gün, Japonya Merkez Bankası yetkilisi Hajime Takata'nın ultra kolay politikalardan olası bir ayrılmayı öneren açıklamalarının ardından 149,21'e kadar güçlenmişti.

Takata'nın yorumları, negatif faizlerin Mart ayında, yaygın olarak beklenen Nisan zaman çizelgesinden daha erken sona erdirilmesi beklentilerini artırdı. Ancak BOJ Başkanı Kazuo Ueda daha sonra enflasyonun bankanın %2'lik hedefini tutarlı bir şekilde tutturma yolunda olduğunu ilan etmek için erken olduğunu belirterek ek ücret verilerinin incelenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Merkez bankası yetkililerinin bakış açılarındaki bu farklılığın, BOJ'un önümüzdeki dönemde atacağı adımlara ilişkin yatırımcı belirsizliğini sürdürmesi bekleniyor.

Daha geniş döviz piyasasında, Euro %0,08'lik hafif bir artışla 1,0812$'a yükselirken, İngiliz Sterlini %0,02'lik bir artışla 1,2625$'da kaldı. Avustralya doları %0,08 artışla 0,65025 dolara yükselirken, Yeni Zelanda doları nispeten değişmeyerek 0,6088 dolarda kaldı.

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN HABERLERİ