ABD Hazine Bakanı kripto sektörünün potansiyel risklerini Kongre’ye taşıyacak

ABD Hazine Bakanı kripto sektörünün potansiyel risklerini Kongre’ye taşıyacak

Kongre’nin sabit kripto paralar ve menkul kıymet olmayan kripto varlıklar
  • Haber Merkezi
  • 6.02.2024 - 12:34
  • Güncelleme : 6.02.2024 - 12:34
Sosyal Medya'da Paylaş

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, kripto para endüstrisinin finansal sistem için oluşturabileceği potansiyel riskleri ABD Kongresi’nde tartışmaya hazırlanıyor.

Coindesk’in haberine göre Janet Yellen, bugün Temsilciler Meclisi Finansal Hizmet Komitesi’ne sabit kripto para birimleri, kripto borsaları ve fiyat dalgalanmalarına bağlı riskleri anlatacak. Yellen tarafından hazılanan ifadede özetle şunlar yer aldı:

"Konsey, dijital varlıklar, kripto varlık platformları ve sabit kripto paralar üzerindeki işlemler, kripto varlık fiyat oynaklığından kaynaklanan potansiyel güvenlik açıkları ve yürürlükteki yasa ve yönetmeliklerin dışında veya bunlara uymayan platformların yaygınlaşması gibi ilgili risklere odaklandı.”

ABD Hazine Bakanı, ayrıca yürürlüğe alınacak bir kripto mevzuatı için Kongre ile ortak çalışma niyetini de ortaya koyuyor. Yellen, Kongre’nin sabit kripto paralar ve menkul kıymet olmayan kripto varlıklar için spot piyasa düzenlemelerini içerecek bir yasanın çıkması gerektiğini düşünüyor.

Janet Yellen, ABD’de finansal sisteminin istikrarını sağlamakla görevli federal finansal düzenleyicilerden oluşan bir koalisyon olan Finansal İstikrar Gözetim Konseyi'ne (FSOC) liderlik ediyor. Buna göre FSOC, Kongre’ye yıllık raporunu sunacak ve kripto endüstrisini düzenlemede yasama aşamasına geçilmenin aciliyeti üzerine sunum yapacak.

Yellen’ın liderlik ettiği konsey kripto yasası için bastırıyor

FSOC, Aralık ayında yayımladığı 2023 yılı raporunda kripto endüstrisindeki fiyat oynaklığı ve bunun oluşturduğu riskler üzerinde durmuştu. Yellen’ın liderliğinin ardından konsey, düzenleyici gereksinimlere daha da ihtiyaç duyulduğuna dair duruşunu netleştirmiş durumda. ABD Senatosu ise sadece sabit kripto para birimleri değil, kripto piyasasının genelini kapsayan sorunlar ile kara para aklamayı ve kripto paraların terörün finansmanın kullanımını önleme tedbirlerine odaklanılan geniş çaplı bir mevzuat üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Bu çabanın bir parçası olarak Senato’nun bu yılın ilk yarısına kadar en azından sabit kripto para mevzuatının yürürlüğe alması bekleniyor.

Diğer yandan SEC Başkanı Gary Gensler de düzenleme konusunda yüksek tondan konuşan isimler arasında yer alarak birçok kripto paranın menkul kıymet düzenlemeleri kapsamına girdiğine yönelik iddiasını sürdürüyor. Ancak Gensler, kripto sektörü için ayrı bir düzenlemeye gerek olmadığını ve geleneksel finans sektörüyle aynı yasalara tabi olabileceği yönünde bir bakış açısına sahip.

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN HABERLERİ