ABD mahkemesi İpek Yolu'ndaki 3 milyar dolarlık Bitcoin'e el konulduğunu onayladı

ABD mahkemesi İpek Yolu'ndaki 3 milyar dolarlık Bitcoin'e el konulduğunu onayladı

Önbellek başlangıçta 1 milyar doların üzerinde bir değere sahipti ve ele geçirme döneminde Bitcoin 13,742 dolar seviyesindeydi.
  • Haber Merkezi
  • 21.12.2023 - 08:14
  • Güncelleme : 21.12.2023 - 08:14
Sosyal Medya'da Paylaş

ABD Temyiz Mahkemesi bugün verdiği dönüm noktası niteliğindeki bir kararla, kötü şöhretli Silk Road çevrimiçi pazarıyla doğrudan bağlantılı bir Bitcoin önbelleğine el konulmasını onayladı. Dokuzuncu Daire Temyiz Mahkemesi, İpek Yolu'ndaki uyuşturucu anlaşmaları, kara para aklama ve kiralık katillikle bağlantılı 69.000 bitcoin de dahil olmak üzere önemli miktarda kripto para birimine el konulmasına karar verdi. Bunlar 2012-2013 yıllarında bir bilgisayar korsanlığı olayına karışan "X Şahsı" tarafından tutuluyordu.

Önbellek başlangıçta 1 milyar doların üzerinde bir değere sahipti ve ele geçirme döneminde Bitcoin 13,742 dolar seviyesindeydi. Şu anda Bitcoin'in her biri 42.440 dolardan işlem gördüğü için 3 milyar doların üzerinde bir değere sahip. Bu karar, dijital varlıklar ve bunların hukuk sistemi içindeki rolü açısından önemli bir emsal teşkil etmektedir. El koymaya itiraz eden savunma argümanlarına rağmen, mahkemenin kararı hükümetin suç faaliyetleriyle bağlantılı varlıklara el koyma konusundaki tutumunu yeniden teyit ediyor.

Bu dava, yasadışı operasyonlarla ilişkili bilinen en büyük kripto para zulalarından birini içerdiği için özellikle dikkat çekicidir. Şubat 2011'den Ekim 2013'e kadar faaliyet gösteren İpek Yolu, milyonlarca kullanıcının dahil olduğu yasadışı işlemler için bir merkez haline geldi. Platform birincil para birimi olarak Bitcoin'i kullanıyordu ve bu da o dönemde kullanıcılarına belli bir düzeyde anonimlik sağlıyordu.

İpek Yolu Ekim 2013'te kapatıldı ve kurucusu Ross Ulbricht şartlı tahliye imkanı olmaksızın ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Ancak, blok zinciri analizindeki gelişmeler o zamandan beri yetkililerin bu dijital varlıkları izlemelerine ve ele geçirmelerine olanak sağladı.

Bu, üç yıllık bir mücadelede önemli bir yasal zafere işaret ediyor ve Silk Road operasyonları (2011-2013) sonrası kripto ile ilgili suçları engelleme konusundaki hükümet çabalarını sağlamlaştırıyor. Karar, dijital para birimi alanında güçlendirilmiş güvenlik çağrılarını yineliyor.

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN HABERLERİ