ABD regülatörlerinin Bitcoin savaşı: Yetki verin

ABD regülatörlerinin Bitcoin savaşı: Yetki verin

Bloomberg‘ün haberine göre, ABD’nin önde gelen finansal piyasa düzenleyicileri, Bitcoin işlemlerini doğrudan denetlemeleri için Kongre’nin kendilerine yeni yetkiler vermesini istiyor.
  • Haber Merkezi
  • 4.10.2022 - 09:29
  • Güncelleme : 4.10.2022 - 09:29
Sosyal Medya'da Paylaş

Yayımlanan yeni bir raporda, ABD Merkez Bankası (Fed), ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) ile ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) başkanları, hükümetin menkul kıymetler kurallarına tabi olmayan kripto varlıkları düzenleme konusunda sınırlı yetkiye sahip olduğunu söylüyor.

Birçok token, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun kurallarına tabi olsa da Bitcoin gibi önemli kripto paralar doğrudan herhangi bir federal kurumun yetki alanına girmiyor. Bu yüzden Fed, SEC ve CFTC gibi önde gelen düzenleyiciler Kongre’den yeni yetkiler bekliyor.

Rapor, Biden yönetiminin yıllarca süren üstünkörü gözetiminin ardından dijital varlıkların düzenlenmesi için daha koordineli bir yaklaşım çağrısının son örneği olarak görülüyor.

Kurumlara daha fazla inceleme ve yaptırım yetkisi

Finansal İstikrar Gözetim Konseyi (FSOC), yayımladığı 100 sayfalık raporda, Kongre’nin düzenleyicilere çıkar çatışmaları, kötü niyetli işlem uygulamaları, kayıt tutma gereklilikleri, müşteri varlıklarının ayrılması ve siber güvenlik de dahil olmak üzere çeşitli konularda yeni yetkiler vermesi gerektiğini tavsiye etti. Raporda, mevzuatın kurumlara daha fazla inceleme ve yaptırım yetkisi vermesi gerektiğini savunuldu.

Kongre’de CFTC’ye Bitcoin ve diğer token’ları denetleme yetkisi verecek çok sayıda yasa tasarısı var ancak FSOC raporu herhangi bir özel mevzuat için destek sinyali vermedi.

Hazine Bakanı Janet Yellen geçen ay yaptığı bir açıklamada, yeterli düzenleme olmaksızın yapılacak yeniliklerin finansal sistemde önemli karışıklıklara ve zararlara yol açabileceğini belirtmişti.

Sektör oyuncuları SEC’yi istemiyor

Sektördeki pek çok kişi bu politikaları destekliyor çünkü yatırımcıları korumak adına sıkı standartlara sahip SEC düzenlemesine tabi olmak istemiyorlar.

Sabit coin ve dijital emtia düzenlemelerini ele almak üzere birkaç yasa tasarısı sunulmuş olmasına rağmen Kongre’nin kripto ile ilgili mevzuatı ne zaman geçirebileceği halen belirsizliğini koruyor.

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN HABERLERİ