Bitcoin Cephesinde Neler Oluyor? Vadeli İşlem Piyasasında Son Durum Ne?

Bitcoin Cephesinde Neler Oluyor? Vadeli İşlem Piyasasında Son Durum Ne?

Bitcoin cephesinde vadeli işlem piyasasına yönelik önemli veriler ortaya çıktı.
  • Haber Merkezi
  • 21.02.2024 - 09:56
  • Güncelleme : 21.02.2024 - 09:56
Sosyal Medya'da Paylaş

Bitcoin, 20 Şubat’ta 53.000 dolar seviyesini gördü ve vadeli işlem piyasasında 50 milyon dolarlık long likidasyon sonucu düzeltme yapmadan önce kısa bir süre 52.900 dolar seviyesini aştı. Bununla birlikte Bitcoin fiyatı 50.750 dolara düşmüş olsa bile Bitcoin vadeli işlem açık pozisyonu 23,7 milyar dolar seviyesinde ve Nisan 2021’de görülen tüm zamanların en yüksek seviyesinin yalnızca %2,5 altında.

Bitcoin Cephesinde Neler Oluyor?

Nisan 2021’de açık faiz rakamı 24,3 milyar dolar ile zirve yapmış ancak 64.900 dolar direncini kıramayarak 11 günde %27’lik bir düzeltmeye yol açmıştı. Bitcoin vadeli işlem sözleşmelerine yönelik mevcut güçlü taleple birlikte yatırımcılar benzer bir sonuç olasılığını düşünüyor.

Bazı yatırımcılar Bitcoin vadeli işlemlerine açık ilgideki artışın aşırı borçlanmaya işaret ettiğini savunuyor ancak bu evrensel olarak doğru değil. Her vadeli işlem aynı büyüklükte bir alıcı ve satıcı gerektirir ve bir yatırımcı aylık Bitcoin vadeli işlem sözleşmesi satın almak ve aynı anda uygun bir fiyat farkı varsa eşdeğer miktarda kalıcı sözleşme satmak gibi kaldıraç kullanırken bile tamamen korunmuş olabilir.

Bitcoin’e Yönelik Önemli Detaylar

Tarihin en yüksek seviyesi olan 24,3 milyar dolarlık açık faiz tek başına önemli bir ağırlık taşımıyor. 2021 yılında bireysel yatırımcı akışından destek gören Binance, Bitcoin vadeli işlem pazar payında liderlik ederken mevcut hakimiyet esas olarak kurumsal yatırımcılardan oluşan CME’nin elinde bulunuyor. Bu veriler vadeli işlem piyasaları tarafından yönlendirilen keskin bir Bitcoin fiyat düzeltmesi olasılığını ortadan kaldırmasa da olasılığı azaltmakta.

Yüksek açık ilginin basamaklı likidasyon potansiyelini artırdığı iddia edilebilir ki bu da geçerli bir nokta. Ancak bu tür koşulların gerçekleşmesi için sistemde önemli miktarda borçlanma olması gerekir ki bu da %50 depozito marjı gerektiren CME sözleşmelerinde daha az olası bir senaryodur. Benzer şekilde Deribit yatırımcıları Bybit’e kıyasla daha risksiz bir yaklaşım benimseme eğiliminde ve bu da farklı likidasyon seviyelerinin ortaya çıkmasına neden oluyor. Esasen tüm Bitcoin vadeli işlem açık faizini tek bir havuzda toplamak mantıksal tutarlılıktan yoksun.

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN HABERLERİ