Bitcoin madenciliği nedir ve nasıl yapılır?

Bitcoin madenciliği nedir ve nasıl yapılır?

Bitcoin günlük mum kapanış saati
  • Haber Merkezi
  • 27.07.2023 - 09:51
  • Güncelleme : 27.07.2023 - 09:51
Sosyal Medya'da Paylaş

Bitcoin’in geçtiğimiz 10 yılın en popüler finans araçlarından birisi olduğu su götürmez bir gerçek. Bu yazımızda ise Bitcoin ile ilgilenmeye başlayan herkesin aklına gelen sorulardan birisi olan Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır ve Bitcoin Madenciliği Nedir sorularını yanıtlayacağız.
 

Bitcoin madenciliği nedir?

Bitcoin’e sahip olmanın çeşitli yolları mevcut. Bunlardan ilki çeşitli borsalarda Bitcoin hesabı açarak Bitcoin almaktır. Diğer yol ise Bitcoin madenciliği diyebiliriz.

Altın madenciliği denildiğinde insanların akıllarında bir şeyler canlanabilir fakat dijital bir para olan Bitcoin söz konusu olduğunda Bitcoin madenciliği terimini anlamlandırmak zor olabilir.

Bu Bitcoin madenciliği nedir, biz bu Bitcoin madenciliğini nasıl yapacağız?

Bitcoin madenciliğinin tanımı karşımıza Bitcoin üretim işlemi olarak çıkıyor. Bitcoin madenciliği, Bitcoin blok zincirinde gerçekleşen işlemlere onay vermek, Bitcoin transferlerini gerçekleştirmek ve üretilmeyi bekleyen Bitcoin’leri ortaya çıkarma işlemidir.

Reel piyasalarda para dolaşımı olduğu gibi Bitcoin piyasasında da Bitcoin’in transferi kesintisiz devam etmektedir. Kişiler ya da kurumlar arasında devam eden bu Bitcoin dolaşımı sürekli bir şekilde kayıt altına alınıyor.

Peki kim tarafından alınıyor bu kayıtlar? Elbette Bitcoin ağı tarafından. Bu ağ belirli zaman dilimi içerisindeki işlemle kayıt altına alıyor.

Yani Bitcoin’in de bir kayıt defteri var. Bu kayıtları bir liste şeklinde tutuyor ve bu listeye blok ismi veriliyor. Bitcoin madenciliği yapan kişilerin görevi ise sahip oldukları güç ile bu işlemleri onaylamak ve bloklar halinde kayıt altında tutmaktır.

Bitcoin madenciliğinin amacı nedir?

Yukarıdaki paragrafa bakarak söyleyebiliriz ki Bitcoin madenciliği yapanlar sadece kendi amaçlarına hizmet etmiyor. Bitcoin ağında bulunan herkes için çalışıyorlar diyebiliriz.

Bitcoin madenciliğinin asıl amacı Bitcoin blokzincirinde gerçekleşen işlemleri onaylayarak ağın güvenliğini sağlamaktır. 

Tarihler Ekim 2017’yi gösterdiğinde sistem tarafından verilen ödül her blok için 12.5 Bitcoin olarak karşımıza çıkıyordu. Ancak Mayıs 2020’de gerçekleşen Bitcoin Halving ile bu ödül miktarı 6.25 BTC’ye düştü. 

Bitcoin Rehberi yazımızda da bahsettiğimiz gibi üretilebilecek Bitcoin sayısı sınırlıdır. Bu sınır ise 21.000.000 (21 milyon) olarak karşımıza çıkmakta. Bitcoin belli bir düzeyde sınırlandırıldığı için Bitcoin madenciliği de geçen zaman zarfında zorlaşmaktadır.

Bitcoin ve Bitcoin üretimi, madenciliği ne kadar yoğun olarak yapılırsa o oranda zorlaşan bir sisteme sahiptir. Bitcoin üretiminin giderek zorlaştırılmasıyla piyasaya sürülecek olan Bitcoin’lerin sayısının giderek az olması hedeflenmiştir. Bu da Bitcoin’in enflasyona karşı dayanıklı ve değerini koruyan bir para birimi olması için yapılmıştır.

Günümüze kıyasla 4-5 sene öncesine göre Bitcoin üretmek için gereken enerji ve zaman oldukça fazladır. Bu konu hakkında en çok merak edilen soru ise 21 milyon Bitcoin üretildiğinde Bitcoin madenciliği son bulacak mı? Tahminleri göz önüne alırsak bunu bizim göreceğimizi söyleyemeyiz.

Çünkü tahminler son Bitcoin’in 2140 yılında çıkacağını söylüyor. Peki Bitcoin madenciliği bitecek mi? Cevap hayır. Yeni Bitcoin üretimi olmayacak ancak bu dönemin sonrasında madenciler, işlem ücretlerinden gelir elde etmeye devam edecekler.

Yukarıda da ifade edildiği üzere, madenciliğin amacı yalnızca Bitcoin üretmek değil ağda gerçekleşen işlemleri de kayıt altına almak ve ağın güvenliğini sağlamaktır. Madenciler, bu işi üstlendikleri için ödül alırlar. Bitcoin üretimi son bulduğunda da bu teşvik mekanizması işlem ücretleriyle devam edecek. 

Evet, Bitcoin Madenciliği Nedir sorusunun cevabını yazımızda bulduysanız diğer konumuza geçelim.

Bitcoin madenciliği gittikçe zorlaşıyor

Yukarıda bahsettiğimiz gibi Bitcoin madenciliğine katılım arttıkça iş daha da zorlaşıyor. Bunun üzerine her 4 yılda bir gerçekleşen blok ödülü yarılanmaları da eklenince madencilerin kârlılığı darbe yiyor.

Ancak her geçen yıl madencilik cihazlarının teknolojisi geliştiriliyor. Bu sayede kârlılığın en azından sürdürülebilir seviyelerde olması sağlanıyor. Daha önceleri sıradan insanlar, evlerindeki basit bir bilgisayar ile kolaylıkla Bitcoin üretebilirdi.

İşler artık bütünüyle değişti. Bu sektör, büyük oyuncuların ve devasa tesislerin elinde. Şu anda sıradan bir kullanıcı, elindeki dizüstü bilgisayar ile Bitcoin üretmeye kalkarsa 1 BTC üretmeye ömrü yetmeyebilir. Bu tür basit bir donanımla Bitcoin madenciliği yapmaya kalkmak samanlıkta iğne aramaya benzer. Bu samanlığın devasa boyutlarda olduğunu da unutmayın!

Elbette Bitcoin üretmek için bir emek gerekiyor. Hayatın her yerinde geçerli olan “emek olmadan, yemek olmaz” atasözü bu konuda da karşımıza çıkıyor. Aşağıda izleyeceğiniz video ile insanların Bitcoin üretme konusunda ne kadar zorlandığını görebilirsiniz. İnsanlar Bitcoin üretmek için devasa sistemler kuruyor.

Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır

Bitcoin madenciliği nasıl yapılır sorusuna verebileceğimiz birkaç cevap mevcut. İlk ihtiyacınız olan internet ve yüksek performans gerektiren bilgisayar donanımları. Bitcoin üretmek için 4 farklı yol mevcut. Bunların hepsini ele alıp Bitcoin madenciliği nasıl yapılır sorusunu cevaplayacağız.

  • Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır
    • CPU ile Bitcoin Mining
    • GPI ile Bitcoin Mining
    • Bulut Madenciliği (Cloud Mining)
    • ASIC Madenciliği (Asis Mining)

Gördüğünüz üzere 4 farklı üretim seçeneği mevcut. Bazıları geçerliliğini koruyup kâr elde etmenize olanak sağlarken bazıları da artık güncelliğini yitirdi diyebiliriz.

CPU ile Bitcoin madenciliği nasıl yapılır?

Bitcoin’in ortaya çıktığı ilk günlerde sahip olduğunuz herhangi bir laptop ya da masaüstü bilgisayar ile Bitcoin madenciliği yapabilir durumda olabilirdiniz.

Ancak günümüzde bu pek mümkün gözükmüyor. 2020 yılında masaüstü bilgisayarınızla mining yapabilir misiniz? Elbette, ancak kâr elde etme ihtimaliniz sıfıra yakın diyebiliriz.

Burada kullanılan asıl donanım parçası bilgisayarınızın CPU’su. Yani işlemcisi. Ancak bu yöntem başlangıçta da dediğimiz gibi güncelliğini yitirdi. Çünkü Bitcoin her geçen gün biraz daha bilinirlik kazandı.

Bu sayede de en popüler kripto para birimlerinden biri oldu. Güncelliğini yitirdi demiştik. Evet bilinirlik arttı ve insanlar CPU ile mining yapmaya başladı. Böyle olunca da Bitcoin madenciliği yaparken ortaya bir rekabet çıktı ve insanlar yavaş yavaş daha verimli bir donanım elemanına geçmek durumunda kaldı. Bu donanım elemanlarından biri de GPU.

GPU ile Bitcoin madenciliği nasıl yapılır?

Dediğimiz gibi GPU’lar yani grafik kartları CPU’lara (işlemci) göre daha verimli çalışıyorlar.

Diyebiliriz ki ekran kartları Bitcoin madenciliğinin temelindeki problemleri çözmekte, işlemcilere göre çok daha iyi bir performans ortaya koyuyorlar.

İşin özüne inecek olursak, ekran kartlarının yaygın olarak tercih edilmesinin sebebi karmaşık hesaplamaları iyi bir şekilde yapmalarıdır.

Örnek verecek olursak bir CPU’nun Bitcoin madenciliği yaparken size vereceği değer 10MH/s civarındadır. Ancak iyi ekran kartlarında bu değer 800MH/s olarak karşımıza çıkmaktadır. Sizin de gördüğünüz üzere 80 katlık bir fark mevcut.

Eğer “Nedir bu MH/s?” diyorsanız en kısa sürede bununla ilgili de bir yazı yayınlayacağız. Kısa bir açıklama yapmamız gerekirse de bu değer Hash oranını (hash rate) belirtiyor.

Donanımınızın Hash oranı ne kadar yüksekse blok çıkarma ve ödülü alma ihtimaliniz bir o kadar artacaktır.

Ancak Bitcoin madenciliğinin tarihsel gelişimi bununla da sınırlı kalmıyor. CPU ile başlayan madencilik GPU ile yoluna devam etti. Ancak bir süreden sonra GPU ile yapılan madencilik işleri de verimsiz bir hal almaya başladı.

Çünkü siz kâr elde etmeyi amaçlıyorsanız birçok ekran kartına ihtiyaç duyacaksınız. Çok fazla ekran kartı da aşırı miktarda elektrik tüketimi demek. Bu yüzden GPU ile yapılan Bitcoin madencilik işleri de popülerliğini yitirdi ve CPU ile aynı kaderi paylaştı diyebiliriz.

ASIC ile Bitcoin madenciliği nasıl yapılır?

CPU ile çıktığımız yola GPU ile devam ettik. Ancak Bitcoin madenciliğinin zorluğu arttıkça GPU da madencilik anlamında bizi yarı yolda bıraktı. Şimdilerde işe ASIC adı verilen donanım cihazları kullanılıyor.

Peki ASIC nedir? İşlemciler ve ekran kartları birçok iş için kullanılabiliyor. Ancak ASIC adını verdiğimiz elektronik cihaz Bitcoin madenciliğine özgü çalışmakta. Yani cihaz sadece Bitcoin madenciliği için ortaya çıkmış ve bu iş için geliştirilmiş. 

ASIC’in Türkçe karşılığına bakarsanız bu durumu daha iyi kavrayabilirsiniz. Dilimizdeki karşılığı ise “uygulamaya özgü tümleşik devreler” şeklinde.

Buradaki uygulama Bitcoin madenciliği. Peki ASIC’i CPU ve GPU’dan ayıran durum ya da durumlar nelerdir? Yukarıda Hash Oranı’ndan ve bu oran ne kadar yüksek olursa ödülü alma ihtimalimizin o kadar fazla olduğundan bahsetmiştik.

ASIC adını verdiğimiz bu cihazın hem Hash oranı daha fazla (yaklaşık 100 kat) hem de enerji tüketimi diğer cihazlara nazaran daha az.

Farklı farklı Hash Oranı’na sahip ASIC’leri bulmak mümkün. Elbette bu oran farklı olduğu için fiyatlar da değişkenlik gösteriyor. Ucuz bir ASIC’e de sahip olabilirsiniz 5.000-6.000 dolar vererek de bir ASIC’e sahip olabilirsiniz.

Evet Bitcoin için gereken donanımlardan bahsettik. ASIC’ler CPU ve ekran kartlarını geride bırakarak uzunca bir süredir piyasada bulunuyorlar.

Uzmanlara göre ASIC’lerin madencilik için kullanılmama gibi bir durumları söz konusu değil. Çünkü bu donanımın yaptığı işi daha iyi ve daha verimli yapan cihazlar piyasada bulunmuyor. Bitcoin madenciliği yaparken karşımıza bir de Bulut Madenciliği çıkıyor.

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN HABERLERİ