Bitcoin Yasaklanıyor mu?

Bitcoin Yasaklanıyor mu?

Bitcoin, yüksek enerji kullanımı nedeniyle son aylarda çevreci aktivistlerin ve özellikle Batılı düzenleyicilerin baskısı altına girmişti.
  • Haber Merkezi
  • 25.04.2022 - 10:50
  • Güncelleme : 25.04.2022 - 10:50
Sosyal Medya'da Paylaş

Bitcoin fiyatı yükseldikçe, ağın güvenliğini sağlama, işlemleri onaylama ve yeni coinler basma süreci için kullanılan enerji talebi de arttı.

Bildiğiniz üzere Bitcoin’den sonra ikinci en büyük kripto para birimi olan Ethereum’un daha çevreci bir konsensüs mekanizması olan PoS’a geçişi Haziran’dan sonraya ertelenmişti.

Bugün Forbes’te yayınlanan bir habere göre Avrupa Birliği’nin iç yazışmaları, AB yetkilileri arasındaki anti-bitcoin müzakerelerinin kapsamını ve Ethereum’a olan yakın ilgilerini ortaya çıkardı.

Alman web sitesi Netzpolitik tarafından yayınlanan ve bilgi edinme kanunu kapsamında elde edilen belgelere göre, bu yılın başlarında, İsveçli mali düzenleyiciler ve Avrupa Komisyonu, çevresel etkisi nedeniyle Bitcoin madenciliğini yasaklama olasılığını tartıştı.

Belgelere göre, yetkililer, AB’nin genel enerji tüketimini azaltmak için Bitcoin ticaretinin tamamen yasaklanmasını önerecek kadar ileri gittiler ve Bitcoin topluluğuna ve geliştiricilere daha az enerji gerektiren hisse ispatı (PoS) mekanizmasına geçiş için Ethereum’u izlemeleri için baskı uygulamayı önerdiler.

Toplantı tutanaklarına göre AB’li bir yetkili, “Ethereum değişebiliyorsa, aynı şeyi Bitcoin’den de meşru olarak talep edebiliriz. Sürdürülebilir olan diğer kripto paraları korumamız gerekiyor. Bitcoin topluluğunu koruma ihtiyacını görmüyorum” dedi.

Geçen ay AB, Cambridge Üniversitesi Bitcoin Elektrik Tüketim Endeksi’ne göre şu anda her yıl nerdeyse Finlandiya kadar yaklaşık 139 terawatt-saat (Twh) elektrik tüketen Bitcoin ve kripto madenciliğini yasaklamak için oy kullanmıştı.

Tutanaklara göre, bir yetkili, “Bitcoin’in ortadan kalkması tüketicileri nasıl etkiler?” diye soruyor ve şu yanıtı alıyor: “Bitcoin’e yatırım yapanlar, yatırım riskinin tamamen farkındalar.”

Bununla birlikte, bazı analistler, Bitcoin madenciliğini veya ticaretini yasaklamaya çalışmanın Bitcoin’in enerji tüketimini etkilemesinin olası olmadığını belirtiyor. Bitcoin’in enerji tüketimini azaltmanın tek yolu fiyatı ve doğal olarak Bitcoin’e olan talebi düşürmekten geçiyor ki serbest piyasa ekonomisinde böyle bir şey mümkün değil.


Bu arada, geçtiğimiz günlerde Finansal İstikrar Kurulu, Bitcoin ve kripto paralarla ilgili yeni bir uyarı yayınladı. Bu uyarı ile AB yetkililerinin kapalı kapılar ardındaki müzakerelerinin aynı zamana denk gelmesi ilginç bir detay.Bitcoin fiyatı yükseldikçe, daha fazla bilgisayar bitcoin ağına katılıyor, bu da onu daha güvenli hale getiriyor ama aynı zamanda ağın özel kripto para madenciliği grafik işleme birimini (GPU) çalıştırmak ve soğutmak için kullandığı elektrik miktarını da artırıyor.

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN HABERLERİ