Çinli perakende yatırımcılar küresel varlıklar için iç piyasadan kaçıyor

Çinli perakende yatırımcılar küresel varlıklar için iç piyasadan kaçıyor

Çin'de listelenmiş ETF'lerin primleri rekor seviyelere ulaştı.
  • Haber Merkezi
  • 29.01.2024 - 09:34
  • Güncelleme : 29.01.2024 - 09:34
Sosyal Medya'da Paylaş

Çin'deki perakende yatırımcılar hızla ülkenin hisse senedi piyasalarından çekiliyor ve bocalayan yerel ekonomiden uzaklaşmak için küresel endeks fonlarını tercih ediyor. Jiangxi eyaletinden Rain Yang gibi bireyler, ABD hisse senetleri, altın ve kripto para birimlerine yatırım yapmak için hisse senetleri de dahil olmak üzere neredeyse tüm yerel varlıklarını tasfiye etti. Küresel hisse senetleri geçen yıl %20, altın %13 ve bitcoin %155 oranında yükselirken, Çin'in mavi çipli CSI300 endeksi %11 oranında düşerek geçen hafta son beş yılın en düşük seviyesine geriledi.

Resmi hükümet desteği vaatleri bu hafta hafif bir toparlanmaya neden oldu, ancak birçok yatırımcı bunu büyük ölçüde perakende katılımına dayanan bir piyasadan çıkmak için bir fırsat olarak görerek şüpheci yaklaşıyor. Nitelikli yerli kurumsal yatırımcı programı (QDII) kapsamında yabancı yatırımlara getirilen kısıtlamalarla birlikte, dolar cinsinden varlık yönetimi ürünlerine olan talep arttı. Ocak ayında, bir önceki yıla göre önemli bir artışla 131'in üzerinde yurt dışı ürün ihraç edildi.

Çin hükümeti, geçen yıl servet bağlama programı aracılığıyla yurt dışına yapılan yatırımlardaki önemli artışın ardından, bu hafta Hong Kong ve Makao'da yurt dışı ürünler için bireysel kotaları üç katına çıkararak yanıt verdi. Ekonomik belirsizlik nedeniyle nakit birikimine işaret eden düşük yuan mevduat oranlarına rağmen, yabancı piyasaları takip eden Çin'de kote fonlara yatırım arttı ve bazı fonların varlık değerlerinin %30 ila %40 üzerinde primlerle işlem görmesine neden olarak işlemlerin askıya alınmasına ve varlık yöneticilerinin uyarılarına yol açtı.

Liaoning eyaletinden Lu Deyong gibi yatırımcılar iç piyasanın performansından caydırıldı ve birçoğu denizaşırı hesaplar açmaya yöneldi. Bu kaçış, aylardır Çin piyasalarındaki risklerini azaltan büyük yabancı kurumların geri çekilişini yansıtıyor. Çin hisse senedi cirosunun yaklaşık %70'ini oluşturan perakende yatırımcıların piyasa üzerinde daha kalıcı bir etkiye sahip olması muhtemeldir.

Çin ekonomisi 2023 yılında %5,2 oranında büyüdü, ancak Aralık ayı verilerinin zayıf tüketim ve konut fiyatlarında hızlı bir düşüş göstermesiyle toparlanma dengesiz oldu. Roy Xu gibi yatırımcılar, piyasadaki sorunların çözülmesinin yıllar alacağına ve toparlanma için önemli teşvik ve yapısal reformların gerekli olduğuna inanıyor.

Bu arada, ABD ve Japonya piyasaları dönüm noktası niteliğindeki en yüksek seviyelere ulaşırken, yabancı endeksleri takip eden Çin'de listelenmiş ETF'lerin primleri rekor seviyelere ulaştı. Bu hafta MSCI USA 50 Endeksi'ne dayalı bir ETF %40 primi aşarken, Nikkei'yi takip eden bir başka ETF %21'e ulaştı. S&P 500 Endeksi, Nasdaq 100 Endeksi ve CAC40 Endeksini takip eden ETF'lerde de benzer artışlar görüldü.

Çin Merkez Bankası'nın banka munzam karşılıklarında yaptığı son indirim satışları geçici olarak durdurdu ve Çin hisse senetleri için son altı ayın en iyi haftası oldu. Ancak CSI300, Politbüro'nun altı ay önce politika desteğini artırma taahhüdünden bu yana hala %11 değer kaybetti.

Yang gibi yatırımcılar şimdi altın, bitcoin ve ABD'yi takip eden ETF'lere odaklanıyor ve paralarını başka nereye güvenle yatırabileceklerini sorguluyor. Belirtilen döviz kuru 1 ABD dolarına karşılık 7,1791 Çin yuanı renminbi idi.

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN HABERLERİ