Dolar dördüncü haftada da yükselirken Yen 10 haftanın en düşük seviyesinde kaldı

Dolar dördüncü haftada da yükselirken Yen 10 haftanın en düşük seviyesinde kaldı

Japonya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Shinichi Uchida
  • Haber Merkezi
  • 9.02.2024 - 09:30
  • Güncelleme : 9.02.2024 - 09:30
Sosyal Medya'da Paylaş

Japon yeni, döviz piyasasının küresel merkez bankalarından faiz oranı hareketlerine ilişkin beklentileri ayarlamasıyla Cuma günü 10 haftanın en düşük seviyesine yakın seyretti. Yen, bir önceki seansta 149,48 seviyesine gerileyerek 27 Kasım'dan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından dolar karşısında hafif bir değişimle 149,315 seviyesinden işlem gördü.

Japonya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Shinichi Uchida Perşembe günü yaptığı açıklamada, merkez bankasının, bazı piyasa katılımcılarının önümüzdeki ay gerçekleşebileceğini tahmin ettiği negatif faiz oranı politikasını potansiyel olarak sona erdirdikten sonra bile faiz oranlarını hızla artırmaya hazır olmadığını öne sürdü.

Para politikası kararlarının merkez bankasına ait olduğunu yineleyen Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki'nin döviz hareketlerini dikkatle izlemesine rağmen yen önemli bir tepki göstermedi.

Altı büyük para birimine karşı bir ölçü olan dolar endeksi 104,15 seviyesinde sabit kaldı. ABD işgücü piyasasının dayanıklılığına işaret eden verilerin Federal Rezerv'in yakın zamanda faiz indirimine gideceği beklentilerini azaltmasının ardından Perşembe günü %0,1 yükselmişti. Geçtiğimiz Cuma günü açıklanan güçlü aylık istihdam verileri ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın Pazar günü yayınlanan "60 Minutes" röportajındaki şahin yorumlarının etkisiyle dolar endeksi hafta boyunca %0,18 oranında yükseldi.

Önümüzdeki ABD ekonomik verileri arasında Salı günü açıklanacak olan Ocak ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) enflasyon raporu da yer alıyor.

Yatırımcılar, CME Group'un FedWatch Aracı'nda belirtildiği üzere, Fed'in Mart ayı politika toplantısında faiz indirimi olasılığını bir ay önceki %65,9 seviyesinden keskin bir düşüşle sadece %16,5'e indirdi.

Euro ve sterlin sırasıyla 1,0774$ ve 1,2619$'da sabit kaldı. Her ikisi de Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası yetkililerinin erken faiz indirimi spekülasyonlarına karşı geri adım atmasıyla direnç gösterdi.

Yeni Zelanda doları, beklenenden daha güçlü istihdam piyasası verilerinin ardından, Merkez Bankası faiz indirimlerinin gecikmeli olarak başlayacağı veya olası ek artırımlara ilişkin beklentilerle desteklenerek %0,34 artışla 0,6117 dolara yükseldi. ANZ baş ekonomisti şimdi hem bu ay hem de Nisan ayında çeyrek puanlık faiz artışları bekliyor, ancak Şubat ayı için karar belirsizliğini koruyor.

Avustralya doları 0,6491 dolarda sabit kalırken, önde gelen kripto para birimi bitcoin çok az değişiklik göstererek 45.300 dolar civarında seyretti.

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN HABERLERİ