İşte Bitcoin Halving Öncesi Kriptoda Beklenenler

İşte Bitcoin Halving Öncesi Kriptoda Beklenenler

Halving öncesi performansa dair tarihsel veriler yaklaşan çift haneli düşüş konusunda uyarıyor.
  • Haber Merkezi
  • 22.02.2024 - 09:55
  • Güncelleme : 22.02.2024 - 09:55
Sosyal Medya'da Paylaş
Sadece aylar, haftalar kaldı ve dört yıllık döngülerin efsanevi müjdeleyicisi Bitcoin blok ödül yarılanması yaklaşıyor. Nisan ayında gerçekleşmesi beklenen halving kripto para yatırımcılarında her seferinde yüksek heyecana neden oldu. Peki kripto paralarla birkaç yıl önce tanışan ve bu dönemi tecrübe etmemiş olanların neleri bilmesi gerekiyor?

Bitcoin Halving Beklentileri

Halving blok ödüllerini yarıya indirir ve günlük dolaşıma giren arzın hızını %50 azaltmış olur. Bu da talep arttıkça yeni gelen arz zayıfladığından fiyatın bugüne kadar artmasına neden oldu. Nisan 2024’teki önemli ana 60 gün kala, Bitcoin’in geçmişine bakıldığında önemli bir model ortaya çıkıyor.

Halving Öncesi Düzeltme

Blok ödül yarılanmasından önce hep Bitcoin fiyatı kayda değer bir düşüş görüyor. Bu aslında tecrübeli yatırımcılar için “işte boğa geliyor” dedikleri cinsten bir sinyal. Örneğin 2012 yılında halving gerçekleşmeden sadece birkaç ay önce BTC fiyatında yaklaşık yüzde 50’lik düşüş yaşandı. Ancak daha sonrasında fiyatın yeni ATH seviyesine koştuğunu gördük.

 

Benzer fiyat hareketleri 2016 ve 2020 dönemlerinde de yaşandı. Sırasıyla fiyatın %40 ve %63 düştüğünü gören yatırımcıların önemli bir kısmı paniklerken yeterli tecrübeye sahip olanlar arkasına yaslanıp bunu izledi.

O halde 2024 yılı başından beri yüzde 21’den fazla artan Bitcoin fiyatının yakında 45.000 doların altına uzayabilecek bir düşüş şaşırtıcı olmamalı.

Halving Sonrası Yükseliş

2012, 2016 ve 2020’deki veriler bize sadece düşüşten bahsetmiyor. Halving gerçekleştikten sonra BTC fiyatının geçmişte sırasıyla %11.000, %3.072 ve %700 gibi coşkuyu artırıcı yükselişler yaşadığını gördük. Her yeni ATH seviyesi aşılmaz görülürken sonraki boğada aşıldı ve çok daha büyük zirvelere ulaşıldı.

Önümüzdeki boğa piyasası geçmiş hareketlerin tekrarını yansıtırsa Bitcoin fiyatının Nisan-Ekim 2025 döneminde bir sonraki tarihi zirvesine ulaşması gerekecek. Plan B’nin 2021 sonundaki bu stratejisi onu daha da meşhur etmişti ve bu model “Halving’den altı ay önce alımları ve 18 ay sonra satışları” savunuyor.Peki tarih yine tekerrür eder mi? Eğer bundan herkes emin olsaydı Bitcoin fiyatının hiç düşmeden sürekli yükselmesi gerekirdi. Ve Bitcoin bir gün hiç yükselmeden sürekli düşebilir çünkü bunun olmayacağını söylemek bu ihtimali yok saymak da dayanaksız bir iddiadır. O halde tüm yatırımcılar kendi risklerini analiz edip kararlarını (tarihsel veriler, teknik analiz, temel analiz, uzman yorumları vs) her şeye göz atıp kendi vermeli ve sonuçlarına katlanmalı.

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN HABERLERİ