New Yorklu Çift, 4,5 Milyar Dolarlık Bitcoin Aklama Davasında Suçunu Kabul Edecek - İşte Detaylar
  • New Yorklu Çift, 4,5 Milyar Dolarlık Bitcoin Aklama Davasında Suçunu Kabul Edecek - İşte Detaylar

New Yorklu Çift, 4,5 Milyar Dolarlık Bitcoin Aklama Davasında Suçunu Kabul Edecek - İşte Detaylar

Morgan ve Lichtenstein Kim?
  • Haber Merkezi
  • 24.07.2023 - 09:53
  • Güncelleme : 24.07.2023 - 09:53
Sosyal Medya'da Paylaş

New York'ta yaşayan evli bir çift, ünlü 2016 Bitfinex hack'inde çalınan milyarlarca dolarlık Bitcoin'i (BTC) aklama suçlamalarını kabul etmeye hazırlanıyor.

The Wall Street Journal'ın bir mahkeme belgesine dayandırdığı habere göre, çalınan dijital parayı çiftin hesaplarını izleyen bir yazılımla deşifre olup geçen yıl Şubat ayında suçlanan Ilya Lichtenstein ve Heather Morgan, bir itiraf anlaşması için hazırlanıyorlar.

Sanıkların her biri daha önce kara para aklamak ve ABD'yi dolandırmak için komplo kurmakla suçlanıyordu.

Çiftin, Bitfinex'in ağının hack'lenmesine ilişkin suçlamalarda doğrudan adları geçmiyor; ancak 2.000'den fazla izinsiz transferle bir dış hesaba aktarılan 71 milyon doların üzerindeki Bitcoin için sorumlu tutuluyorlar.

Morgan ve Lichtenstein'ın tutuklandığı sırada, çalınan kripto para miktarı 4.5 milyar dolara çıkmıştı.

O sırada savcılar, saldırıyla bağlantılı olarak 3,6 milyar doların üzerinde Bitcoin ele geçirdiğini söylediler.

ABD Bölge Yargıcı Colleen Kollar-Kotelly, savunma duruşmalarını 3 Ağustos 2023 olarak planladı.

Ev hapsinde olan Morgan ve suçlandığından beri tutuklu bulunan Lichtenstein, bu tarihte suçlamaları kabul edecekler.

Kabul edecekleri belirli suçlamalar henüz açıklanmadı. Morgan'ın avukatı bir yorum yapmayı reddetti, Lichtenstein'ı temsil eden avukatlar ise yorum taleplerine yanıt vermediler.

Davanın yürütülmesinden, ABD'nin Columbia Bölgesi Başsavcılığı sorumlu.

Morgan ve Lichtenstein Kim?

Tutuklandıkları sırada Manhattan'da bir apartmanda yaşayan Morgan ve Lichtenstein, pazarlama ile ilgili işlerle uğraşıyorlardı.

Rap kariyeri olan Morgan, Razzlekhan adı altında, bir şarkısında kendisini hackerlara ve girişimcilere "Wall Street'in Timsahı" olarak tanımlamıştı.

LinkedIn profilinden öğrendiğimize göre, Morgan, Kahire'deki Amerikan Üniversitesi'nden uluslararası ekonomik kalkınma alanında yüksek lisans derecesi ve Kaliforniya, Davis, ABD Üniversitesi'nden uluslararası ilişkiler alanında lisans derecesine sahip.

Öte yandan, Morgan'ın eşi Lichtenstein ise bir teknoloji girişimcisi ve "dolandırıcılığı ve terörizmi durdurmak" için "parolaları güvenli bir şekilde saklamayı" amaçlayan, platformlar arası çevrimdışı parola yönetimi uygulaması olan blockchain start-up'ı Endpass'ın kurucusu.

Çiftin evinde yapılan aramada, araştırmacılar bir dizi yedek telefon, 40.000 dolar nakit ve Bitcoin hesapları açmak için kullanılan sahte kimlikler içeren bir elektronik dosya buldular.

Ayrıca savcılar, dark web üzerinden pasaport satın alma talimatlarını içeren ayrı bir dosyanın varlığını da tespit ettiler.

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN HABERLERİ