
- Haberler
- Kripto Para
- SEC’in Bitcoin ETF Onayları Küresel Para Sistemini Kalıcı Şekilde Değiştirdi
SEC’in Bitcoin ETF Onayları Küresel Para Sistemini Kalıcı Şekilde Değiştirdi
- Haber Merkezi
- 26.01.2024 - 09:41
- Güncelleme : 26.01.2024 - 09:41
Kısa Vadede Daha Fazla Para Yaratmak Neden Popüler?
15 yıl önce Satoshi Nakamoto, Bitcoin white paper’ını yayınladığında, para politikasının uzun süredir devam eden endişelerini tekrar gündeme getirdi: Hükümetlerin resmi para birimlerinin değerini düşürme eğiliminde oldukları, aldıkları gelirin üzerinde harcama yapma konusundaki güçlü politik teşvikleri.
Devlet harcamalarının politik olarak popüler olmasına rağmen, devlet vergilerinin artırılması genellikle hoş karşılanmaz. Bu nedenle, hükümetler genellikle vergileri artırmadan, aradaki farkı borçlanarak ve bu yöntem işe yaramadığında ise basitçe daha fazla para basarak daha fazla harcama yapma eğilimindedir.
Kısa vadeli olarak, bu politika politikacılar için işe yarar çünkü tercih edilen seçmenlere daha fazla harcama yaparak tekrar seçilme şanslarını artırır. Ancak uzun vadede, para arzındaki artış her bir birim paranın satın alma gücünü azaltabilir. Basitçe ifade etmek gerekirse yaklaşan son enflasyon olarak karşımıza çıkar.
Nakamoto ve topluluğu, Bitcoin arzını 21 milyon birimle sınırlayarak bu sorunu çözme çabasına giriştiler. Farklı olarak, zaman içinde artan ABD doları, euro, yen veya yuan arzının etkisi altında olmayan toplam Bitcoin miktarı, siyasi aktörler tarafından değiştirilemiyor. Bu durum, teorik olarak Bitcoin’in uzun vadede modern itibari para birimlerine göre daha güvenilir bir değer deposu olmasını sağlıyor.
ABD Hükümeti Bitcoin’i Yasaklayabilir mi?
Eğer Bitcoin gerçekten de doların önünde bir değer deposu haline gelirse, bazıları ABD hükümetinin kripto para birimini yasaklama ihtimalinden endişe duymaktadır. Bridgewater Associates’in kurucusu Ray Dalio, 2021 yılında Yahoo Finance’ten Andy Serwer ile yaptığı bir röportajda “Bitcoin’in yasaklanması olasılığı yüksek. Otuzlu yıllarda savaş yıllarında, hükümet dolardan altına kaçıştan korktu ve bu nedenle özel altın mülkiyetini yasakladılar… ve ayrıca döviz kontrolleri kurdular, çünkü paranın başka bir yere gitmesini istemediler.” açıklamasında bulunmuştu.
Teknik olarak konuşmak gerekirse, ABD hükümeti nasıl ki interneti yasaklayamıyorsa Bitcoin’i de yasaklayamaz. Bitcoin, ABD yargı yetkileri dışında işleyen merkezi olmayan bir bilgisayar ağı üzerinde faaliyet göstermektedir. Gerçekten de, Çin’in 2021’de Bitcoin madenciliğini yasaklamasına rağmen, Cambridge Alternatif Finans Merkezi, 2022’nin başlarında Bitcoin madencilerinin elektrik tüketiminin hala Çin’de gerçekleştiğini tahmin etmektedir. Çinli kripto yatırımcıları, hükümet denetiminden kaçmak için genellikle sanal özel ağlar ve diğer araçları kullanmaktadır.
Ancak bu, ABD hükümetinin elinde hiçbir koz olmadığı anlamına gelmez. Teorik olarak ABD, Coinbase veya Kraken gibi borsalarda Bitcoin için dolar dönüşümünü yasaklayabilir. Ayrıca, ABD, ana akım bankaların Bitcoin odaklı işletmelerle iş yapmasını yasaklayabilir ve Microstrategy gibi şirketlerin SEC yetkileri veya muhasebe kuralları aracılığıyla Bitcoin’i bilançolarında bulundurmalarını engelleyebilir.