Taliban, Afganistan’da Bitcoin ve Altcoin

Taliban, Afganistan’da Bitcoin ve Altcoin

Piyasasını Yok Etti!
  • Haber Merkezi
  • 6.10.2022 - 10:04
  • Güncelleme : 6.10.2022 - 10:04
Sosyal Medya'da Paylaş
Afganistan‘da iktidara gelen Taliban rejimi, kripto varlıklar ile yapılan operasyonları ülke çapında yasakladı. Bitcoin ve altcoin‘leri günahkar bir iş olarak nitelendiren Taliban, ülkenin küresel kripto para birimi endüstrisi ile ilişkilerini koparttı.

Afganlar, yurt dışında para transferi yapmak ve iç savaş sırasında tasarruflarını korumak için dijital varlıklara yöneldiler. Taliban’ın iktidara gelmesinin ardından sonra ise bu süreç tamamıyla değişti.

Araştırma şirketi Chainalysis’in bir raporuna göre, Kasım 2021’e kadar Afganistan’a her ay yaklaşık 150 milyon dolarlık kripto para gönderimi yapıldı. Şu anda bu miktar 80 bin doların dahi altına inmiş durumda.
Chainalysis yetkilileri Afganistan hakkında şu sözleri aktardı:
 

“TALİBAN’IN YAPTIĞI BASKILAR, YEREL KRİPTO PARA PİYASASI ÜZERİNDE CAYDIRICI BİR ETKİSİ OLDU.

“TALİBAN KRİPTO TACİRLERİNE ÜÇ SEÇENEK SUNDU: ÜLKEDEN KAÇMAK, OPERASYONLARI DURDURMAK VEYA TUTUKLANMAK.”

Ağustos ayında, Taliban rejimi, kripto para birimlerinin şeriat kanunları tarafından yasaklanan günahkar bir eylem olarak ilan etti ve sektör hakkında direniş gösteren grupları tutukladı.

Tutukluları şeriat mahkemesinin kararına kadar kefaletle serbest bırakan Taliban, “haram” kategorisine ait bazı eylemler için idam cezası dahi verilebilmekte.

Şimdilik her ne kadar Afganistan’da kripto para kullandığı için idam cezası alan bir yatırımcı bulunmasa da, Taliban’ın dijital varlıklar hakkında aldığı kararlar ülkede blockchain teknolojisinin ve Bitcoin’in var olmasını engellemiş durumda.

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN HABERLERİ