Tüccarlar enflasyon verilerini beklerken dolar sabit, RBNZ faiz kararı yaklaşıyor

Tüccarlar enflasyon verilerini beklerken dolar sabit, RBNZ faiz kararı yaklaşıyor

Merkez bankasının politika toplantısı için beklentiler
  • Haber Merkezi
  • 28.02.2024 - 09:39
  • Güncelleme : 28.02.2024 - 09:39
Sosyal Medya'da Paylaş

Piyasa katılımcıları Perşembe günü açıklanacak olan ABD çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksini beklerken ABD doları sabit kaldı. Bu temel enflasyon ölçütünün %0,4 oranında artması bekleniyor ve faiz oranı kararlarını yönlendirmek için Federal Rezerv tarafından yakından takip ediliyor.

Ticaret Bakanlığı Nüfus Sayım Bürosu'nun ABD'de dayanıklı mal siparişlerinin geçen ay %6,1 düşerek ekonomistlerin tahmin ettiği %4,5'lik düşüşü aştığını gösteren raporuna rağmen, para birimini diğer bir grupla karşılaştıran dolar endeksi 103,82 civarında kaldı. Bu durum, yatırımcıların dayanıklı tüketim malları rakamlarından ziyade yaklaşan PCE verilerinden gelecek potansiyel sinyallere odaklandığını gösteriyor.

Yeni Zelanda Merkez Bankası (RBNZ) da Asya sabahının ilerleyen saatlerinde beklenen faiz oranı kararıyla gündemde. Merkez bankasının politika toplantısı için beklentiler artarken Yeni Zelanda doları çok az hareket göstererek 0,61 dolardan işlem gördü. Ekonomistlerin çoğunluğu RBNZ'nin resmi nakit oranını %5,5'te tutacağını tahmin ederken, piyasalar kalıcı enflasyonu ele almak için bir faiz artırımı olasılığını hesaba katıyor.

Avrupa'da, yatırımcılar Avro Bölgesi'nden gelecek enflasyon verilerini beklerken Avro 1,08$ seviyesinde sabit kaldı. Perşembe günü Almanya, Fransa ve İspanya'dan gelecek enflasyon raporlarının ardından Cuma günü daha geniş kapsamlı Euro bölgesi rakamları açıklanacak.

Avustralya doları da çok az değişiklik göstererek aylık tüketici fiyat verilerinin açıklanmasından önce 0,65 dolardan işlem gördü. Avustralya'da yıllık enflasyonun %3,4'ten %3,6'ya yükselmesi bekleniyor.

Bu arada Japon yeni, ABD para birimi karşısında son dönemde güçlenmesinin ardından pozisyonunu koruyarak dolar başına 150,52 civarında işlem gördü.

Dijital para birimleri alanında, bitcoin hafif bir yükseliş yaşayarak %0,54 artışla 57.035,76 $'a yükseldi ve kısa süre önce 57.000 $ sınırını aştıktan sonra yükselişini sürdürdü.

Federal Rezerv'in faiz oranı yörüngesine ilişkin piyasa beklentileri şu anda merkez bankasının son projeksiyonları ve açıklamalarıyla uyumlu. CME'nin FedWatch aracına göre, Fed'in Mart ve Mayıs toplantılarında faiz indirimi olasılığı büyük ölçüde azaldı ve gelecek ekonomik verilere bağlı olarak Haziran ayına kadar yaklaşık %51'lik bir indirim olasılığı bulunuyor.

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN HABERLERİ