Yasaklar işe yaramıyor: Çinlilerden kriptoya milyarlar akıyor

Yasaklar işe yaramıyor: Çinlilerden kriptoya milyarlar akıyor

Çin hükümetinin 19 aylık kripto para yasağına rağmen Çin vatandaşları, kripto para alım satımına devam ediyor.
  • Haber Merkezi
  • 9.05.2023 - 11:43
  • Güncelleme : 9.05.2023 - 11:43
Sosyal Medya'da Paylaş

Çin anakarasında kripto para ticareti yasağının gevşetilebileceğine dair spekülasyonlar gelmeye devam ediyor. Bu söylemler bilindiği üzere, Hong Kong’un yatırım çekmek için kripto yanlısı bir duruş benimsemesinin ardından ortaya çıkmış ve Pekin’den de destek alan bir adım olarak yorumlanmıştı.

Çin’de kripto paraya dönük iştah artıyor

Bloomberg‘ün haberine göre Çin, kripto para kullanımına yönelik baskılarına devam etse de bazı göstergeler Çin halkının dijital varlıkları kullanmaya devam ettiğine işaret ediyor.

Çinlilerin token’lara yönelik iştahının devam ettiğine dair kanıtlar; FTX’in alacaklı profili, kripto platformlarını kullandıklarını söyleyen vatandaşlar ve Pekin’in yasağına geçici çözümler getiren sektör çalışanlarının tasvirleri de dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan geliyor.

New York merkezli blok zinciri veri platformu Chainalysis’in Kamu Politikası Küresel Başkanı Caroline Malcolm’a göre, yasaklar esasen etkisiz. Kripto paraların merkeziyetsiz özellikleri, eşler arası transfer edilebilme ve küresel borsalarda alınıp satılabilme kapasiteleri, bunları tamamen ortadan kaldırmak isteyen hükümetler için önemli bir zorluk teşkil ediyor.

Pekin hükümeti, potansiyel kara para aklama faaliyetleri, döviz çıkışları ve Bitcoin madenciliğinin çevresel sonuçlarına ilişkin endişeler nedeniyle dijital varlıklar üzerinde sıkı tedbirler uygulamıştı. Binance, OKX ve FTX gibi borsalar, genişlemelerini artırmak için daha önce Bitcoin alım saatımı için en büyük pazar olan Çin’deki yüksek riskli yatırımcıların ilgisinden yararlanmıştı.

Kripto para platformları artık Çin İnternet Protokolü adreslerini engellemeye çalışıyor, ancak sanal özel ağlar konumları maskeleyerek bu tür girişimleri yenebiliyor.

Asıl problem ‘uyum sorunu’

Çinli yatırımcılarla yapılan görüşmeler uyum sorununa işaret ediyor. Dört kişi Binance platformunda işlem yaptıklarını, bir diğer kişi ise Pekin’in yasağından sonra OKX’i de kullandığını söyledi.

Beş kişi kısmen hesaplarının mevcut veya daha önceki askıya alınmalarından duydukları hayal kırıklığı nedeniyle konuştu. Dördü Çin anakarasında yaşadıklarını ve Çin kimliği kullanarak müşterini tanı prosedürlerini geçtiklerini söyledi.

Bir diğer Çinli yatırımcı David Jin, Silikon Vadisi’nde yaşadığını ve Çin’in merkezi Chongqing kentindeki polisin emriyle temmuz ayından bu yana Binance’de 8 milyon dolarlık kripto parasının dondurulduğunu söyledi. Jin, polisin yasa dışı çevrim içi kumarhanelerle bağlantılı olduğu iddia edilen token’ları araştırdığını da sözlerine ekledi.

Çin’e akan para 17 milyar dolar

Chainalysis’ten Malcolm da, 1.4 milyar insanın yaşadığı Çin’de yasağın ya etkisiz olduğunu ya da gevşek bir şekilde uygulandığını söyledi. Firmanın tahminlerine göre, Çin’e akan kriptonun aylık ortalama değeri 2022’de bir yıl öncesine göre kabaca yarı yarıya azaldı ancak yine de 17 milyar dolar gibi oldukça yüksek bir seviyede kaldı.

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN HABERLERİ